PDPA – For New or Existing Customer

    PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

    Kah Classic Auto Sdn. Bhd. (755724-U) (“KCA”) values your privacy and is committed to protecting your personal data. KCA will only collect and process your personal data in accordance with applicable laws including the Personal Data Protection Act 2010 and this Personal Data Protection Notice.

    Source and types of personal data obtained

    KCA processes your personal data provided by you and/or a service provider engaged by KCA, for your transaction with KCA, which are obtained from:

    • the forms (physical and/or electronic) and supporting documents that you have or may be required to fill / submit;
    • other documents submitted by you to us (eg. Agreement to Buy);
    • government agencies, authorities or statutory bodies;
    • third parties such as your financier and/or insurance companies; or
    • the public domain,

    which may include personal data that relates to your:

    • identity (including your name, birth certificate and NRIC number);
    • contact details (including your address, telephone number and email address);
    • vehicles (including registration number / plate number);
    • financial details (including information on your credit / debit card details, bank account number,  vehicle financing / insurance details); and
    • occupation (including your salary and/or income details and employers’ details).

    Purpose of processing

    We will process your personal data for the following purposes:

    • evaluation, verifying and processing of your application (including verification of your identity);
    • for preparation and execution of legal documents and/or instruments in respect of our transactions with you, including the sale and purchase of vehicle(s);
    • for your hire purchase financing;
    • for you to make payments for vehicles(s) purchased from us (including outstanding payments);
    • to register vehicle(s) purchased from us with the relevant authorities (eg. Jabatan Pengangkutan Jalan, PUSPAKOM, etc);
    • for insurance (including renewals), warranty  and after sales service to you (eg. repair, service, etc) (including reminders);
    • for administrative, accounting and tax purposes;
    • for customer relationship management and contact purposes;
    • to respond to any enquiries and complaints;
    • for research and statistical analysis (including customer satisfaction survey) to monitor and improve the services we provide;
    • for internal checks and functions including reporting, compliance, audit and risk assessment, management and monitoring;
    • to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;
    • financial purposes, including accounting and tax;
    • management reporting and to comply with legislative and statutory requirements;
    • for the investigation of complaints and suspected suspicious transactions;
    • for prevention and detection of crime;
    • to protect or enforce our rights including to recover any debt owing to us;
    • general administrative and management purposes; and
    • for all other purposes in relation or incidental to the above.

    Your information is necessary to us and is relevant in connection with our business process. If you do not provide all the mandatory information as requested we will not be able to keep your complete information, thus affecting our ability to accomplish the above stated purposes.

    Where you have consented, we will use your personal information to communicate with you on promotions and events:

    • related to our other products and/or services;
    • from us and/or our group of companies; and
    • about third party products and/or services which we feel may be of interest to you.

    If you do not wish your personal information to be utilised for such communications, or if you would like to change your mind on a previous consent you have given on this, please contact us as set out at the end of this notice. Your latest written instructions to us will prevail.

    Consent

    When your consent is required to process, including to collect, use, record, store, disclose and retain your personal data, you consent for KCA to do so in accordance with this Personal Data Protection Notice by signing the acknowledgement of this notice.

    KCA may process your personal data without your consent in circumstances as permitted by law.

    Disclosure of your information

    KCA may disclose your personal data to the following parties (including within and outside Malaysia):

    • agents, contractors, vendors and service providers (including but not limited to professional, financial and/or payment service providers) that provide services including data processing services relating to the purposes above;
    • your agents and advisors (including but not limited to professional advisers) and any other person notified by and authorised by you;
    • credit bureaus or agencies which provide and collect credit or other information;
    • government agencies / statutory bodies / authorities;
    • our assignees or potential assignees, acquirers or potential acquirers and successors-in-title;
    • any person, who is under a duty of confidentiality who has undertaken the responsibility to keep such data confidential;
    • KCA’s related and associated companies and affiliates; and
    • other parties, in respect of whom you have consented to the disclosure of your personal data.

    We may also disclose your personal data (within and outside Malaysia) in good faith, (i) to comply with requirements of the government, law enforcement agency, any authorities to whom KCA is subject to or any orders of court; (ii) as is necessary or relevant in relation to any legal process;  or (iii) if required or authorised by law.

    Updating and accuracy of personal data

    When you provide your personal data to KCA, you undertake that all such information provided are accurate and up-to date. If there are any changes to your personal data or if you believe that the personal data we have about you is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date, please contact us so that we may take steps to update your personal data.

    Access, corrections and complaints

    If you would like to make any inquiries or complaints or requests to access, correct or limit our processing of your personal data, you may contact our branch managers or email us at pdpa@kahclassic.com. Any request for access or correction of personal data may be subject to a fee and also to any laws.

    In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail.

     

    NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

     

    Kah Classic Auto Sdn. Bhd. (755724-U) (“KCA”) menghargai privasi anda dan kami berkomited untuk melindungi data peribadi anda. KCA hanya akan mengumpul dan memproses data peribadi anda selaras dengan undang-undang termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan Notis Perlindungan Data Peribadi ini.

    Sumber dan jenis data peribadi yang diperolehi

    KCA memproses data peribadi yang diberikan oleh anda dan/atau pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh KCA, untuk tujuan transaksi anda dengan KCA, yang diperolehi daripada:

    • borang (fizikal dan/atau  elektronik) dan dokumen sokongan yang anda telah isi / kemukakan atau mungkin dikehendaki untuk diisi  / kemukakan;
    • dokumen-dokumen lain yang diberikan oleh anda kepada kami (contohnya, Perjanjian untuk Membeli);
    • agensi-agensi kerajaan, pihak-pihak berkuasa atau badan-badan berkanun;
    • pihak-pihak ketiga (seperti pemberi pinjaman dan/atau syarikat insurans anda); atau
    • domain awam,

    yang mungkin mengandungi data peribadi anda yang berkaitan dengan:

    • identiti anda (termasuk nama, surat beranak dan nombor kad pengenalan);
    • maklumat perhubungan anda (termasuk alamat, nombor telefon dan alamat emel);
    • kenderaan-kenderaan anda (termasuk nombor pendaftaran / nombor plet);
    • maklumat kewangan anda (termasuk maklumat berkenaan dengan nombor akaun bank, kad kredit / debit anda, maklumat pinjaman pembelian kenderaan / insurans kenderaan); dan
    • maklumat pekerjaan (termasuk gaji dan/atau pendapatan dan maklumat majikan).

    Tujuan pemprosesan

    Kami akan memproses data peribadi anda bagi tujuan-tujuan berikut:

    • penilaian, pengesahan dan pemprosesan permohonan anda (termasuk pengesahan identiti anda);
    • untuk penyediaan dan penyempurnaan dokumen dan/atau surat cara berkaitan dengan transaksi anda dengan kami, termasuk jual beli kenderaan;
    • bagi tujuan pembiayaan sewa beli anda;
    • untuk membolehkan anda membuat pembayaran bagi kenderaan-kenderaan yang dibeli daripada kami (termasuk pembayaran tertunggak);
    • untuk mendaftar kenderaan-kenderaan yang dibeli daripada kami, dengan pihak-pihak berkuasa yang berkenaan (contohnya, Jabatan Pengangkutan Jalan, PUSPAKOM, dll);
    • untuk tujuan insurans (termasuk pembaharuan), waranti dan untuk memberikan perkhidmatan selepas jualan kepada anda (contohnya, pembaikian, servis, dll) (termasuk peringatan);
    • bagi tujuan pentadbiran, perakaunan, dan percukaian;
    • bagi tujuan pengurusan hubungan pelanggan dan perhubungan;
    • untuk menjawab sebarang pertanyaan dan aduan;
    • untuk menjalankan penyelidikan dan analisa statistik (termasuk kajian kepuasan pelanggan), bagi mempertimbangkan dan memperbaiki mutu perkhidmatan kami;
    • untuk semakan dan  fungsi dalaman termasuk laporan, pematuhan, audit dan penilaian risiko, pengurusan dan pengawasan;
    • untuk menghasilkan data, laporan dan statistik yang telah  diaggregat dengan cara yang tidak mengenal pasti anda sebagai seorang individu;
    • untuk tujuan kewangan, termasuk perakaunan dan percukaian;
    • untuk laporan pengurusan dan untuk mematuhi keperluan perundangan dan perkanunan;
    • untuk menyiasat sebarang aduan dan urusniaga yang disyaki mencurigakan;
    • untuk pencegahan dan pengesanan jenayah;
    • untuk melindungi atau mempertahankan hak-hak kami termasuk untuk mendapatkan apa-apa hutang yang terhutang kepada kami;
    • bagi tujuan pentadbiran dan pengurusan am; dan
    • untuk semua tujuan lain yang berkaitan atau yang bersampingan dengan di atas.

    Maklumat anda diperlukan oleh kami dan adalah relevan berkenaan dengan proses perniagaan kami. Sekiranya anda tidak memberikan semua maklumat wajib seperti yang diminta kami tidak dapat menyimpan maklumat yang lengkap mengenai anda, dan ini akan menjejaskan keupayaan kami untuk mencapai tujuan- tujuan yang dinyatakan di atas.

    Jika anda telah bersetuju, kami akan menggunakan maklumat peribadi anda untuk berhubung dengan anda berkenaan dengan promosi-promosi dan acara-acara:

    • yang berkaitan dengan produk-produk dan/atau servis-servis kami yang lain;
    • daripada kami dan/atau kumpulan syarikat kami; dan
    • yang berkaitan dengan produk-produk dan/atau servis-servis pihak ketiga yang kami berpendapat mungkin menarik minat anda.

    Jika anda tidak mahu maklumat peribadi anda digunakan bagi komunikasi-komunikasi berkenaan, atau jika anda ingin mengubah fikiran anda berkenaan dengan persetujuan yang telah anda berikan sebelum ini berkenaan dengan hal ini, sila hubungi kami seperti yang dinyatakan di hujung notis ini. Arahan bertulis anda yang terakhir akan terpakai.

    Persetujuan

    Apabila persetujuan anda diperlukan untuk memproses, termasuk untuk mengumpul, menggunakan, merekod, menyimpan, menzahirkan dan mengekalkan data peribadi anda, dengan menandatangani bahagian pengesahan notis ini anda bersetuju untuk KCA berbuat demikian mengikut Notis Perlindungan Data Peribadi ini.

    KCA boleh memproses data peribadi anda tanpa persetujuan anda dalam keadaan yang dibenarkan oleh undang-undang.

    Penzahiran maklumat anda

    KCA mungkin menzahirkan data peribadi anda kepada pihak-pihak berikut (termasuk yang berada di dalam dan luar Malaysia):

    • ejen-ejen, kontraktor, vendor dan pembekal-pembekal perkhidmatan (termasuk tetapi tidak terhad kepada pembekal perkhidmatan profesional / kewangan dan/atau pembayaran) yang menyediakan perkhidmatan termasuk perkhidmatan-perkhidmatan pemprosesan data yang berkaitan dengan tujuan di atas;
    • ejen-ejen dan penasihat anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat professional) dan mana-mana pihak yang dimaklumkan oleh dan diberi kuasa oleh anda;
    • biro kredit atau agensi yang memberikan dan mengumpul maklumat kredit dan maklumat-maklumat lain;
    • agensi kerajaan / badan berkanun / pihak berkuasa;
    • pemegang serah hak kami atau pemegang serah hak yang berpotensi, pengambilalih atau bakal pengambilalih dan pengganti hak milik;
    • mana-mana entiti di bawah kewajipan kerahsiaan yang telah mengaku janji untuk memastikan data tersebut dirahsiakan;
    • syarikat-syarikat yang berkaitan dan bersekutu dengan KCA; dan
    • pihak-pihak lain yang mana anda telah memberi persetujuan untuk menzahirkan data peribadi anda.

    Kami juga mungkin akan mendedahkan data peribadi anda (di dalam dan di luar Malaysia) dengan suci hati, (i) untuk mematuhi keperluan kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang, mana-mana pihak berkuasa yang mana KCA adalah tertakluk kepada atau perintah mahkamah; (ii) jika perlu atau berkenaan dengan mana-mana proses undang-undang; atau (iii) jika dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang.

    Pengemaskinian dan ketepatan data peribadi

    Apabila anda memberi data peribadi anda kepada KCA, anda mengakujanji bahawa segala maklumat yang diberikan adalah tepat dan terkini. Jika terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi anda atau jika anda percaya bahawa data peribadi anda di dalam rekod kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini, sila hubungi kami supaya kami boleh mengambil langkah-langkah untuk mengemaskini data peribadi anda.

    Akses, pembetulan dan aduan

    Jika anda ingin membuat sebarang pertanyaan atau aduan atau permohonan untuk mengakses, membetulkan atau menghadkan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi pengurus cawangan kami atau emel ke pdpa@kahclassic.com. Sebarang permohonan akses atau pembetulan data peribadi mungkin akan dikenakan fi, dan adalah tertakluk kepada undang-undang.

    Sekiranya terdapat apa-apa ketidakselarasan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia notis ini, versi Bahasa Inggeris akan terpakai.

    Back to top